UFO-hoge baaien vs. lineaire hoge baaien

In zowel commerciële als industriële omgevingen vindt u waarschijnlijk een of andere vorm van high bay-verlichting. Een High Bay is een hoge plafondruimte, met een grote open ruimte eronder. De “baai” is elk gebied met een plafond dat 20 voet hoog en hoger is. Elk licht dat ontworpen is om te worden geïnstalleerd en dit gebied te verlichten is een “High Bay Fixture”. De super krachtige glans en de brede stralingshoek van de hoge baaien maken ze perfect voor het verlichten van grote ruimtes zoals sportscholen, magazijnen, stadions en nog veel meer.

Natatorium Hoogbouw
High Bay Verlichting… een geschiedenis
Vandaag de dag zijn LED’s de natuurlijke keuze voor high bay verlichting vanwege hun lange levensduur en energie-efficiëntie. Dit helpt de kosten voor het gebruik van dergelijke krachtige lampen te beperken. Maar LED’s zijn relatief nieuw in de wereld. Traditioneel werden metaalhalogeenlampen (een van de HID-families) gebruikt voor high bay-verlichtingstoepassingen.

Metaalhalidelampen werden ontworpen als een ronde vorm omdat hun lamp rond is. Hierdoor was het niet mogelijk om de HID-lampen rechthoekig te laten maken zoals de fluorescentielampen. Toen de eerste generatie LED High Bay lampen werden gebouwd, werden ze gemodelleerd naar Metal Halide lampen en behielden ze hun ronde vorm. Tegenwoordig kennen we dit als ronde of UFO high bay verlichting.

Deze bijzondere vorm werd beïnvloed door de enkele of meerdere hoge wattage chips die in die tijd werden gebruikt. Zowel dit is hoge wattage chips LED High Bay verlichting als de Metal Halide lampen gebruiken een reflector om het licht af te leiden.

Door de verdere ontwikkeling van de technologie is het mogelijk om een hoger veelvoud aan chips met een lager wattage te gebruiken voor een betere warmteafvoer. Op dat moment had de fabrikant de keuze om deze chips met een laag vermogen in een lineaire array te plaatsen of ze in een cirkelvormige lay-out te houden zoals de eerste generatie LED High Bay chips met hoog vermogen. De One-to-One Retrofit markt die de afstand tussen de lampen onveranderd hield voor het gemak van de conversie heeft onvermijdelijk geleid tot het hoge gebruik van ronde LED high bay in dit segment.

led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led